ul. Drzymały 16, 64-200 Wolsztyn, tel. 68 384 20 23
Polish English French German Russian

logo niepodleglo

BEZPIECZNE GRZYBOBRANIE

Pora jesienna to idealny czas na uzupełnienie zapasów domowej spiżarni, a co za tym idzie to doskonały czas na grzybobranie. Grzyby mają wielu zwolenników. Od dawna znalazły miejsce w naszej tradycji kulinarnej ze względu na swój specyficzny smak.

Niestety niektóre gatunki grzybów zawierają substancje silnie trujące dla człowieka. Co roku wielu miłośników grzybobrania pada ofiarą trujących grzybów. Dlatego ważne jest stosowanie się do zasad bezpiecznego grzybobrania:

  • na grzybobranie udaj się z osobą, która dobrze zna się na grzybach lub też zaopatrz się w dobry atlas grzybowy (obszerny opis wielu gatunków wraz z fotografiami) – dzięki temu unikniesz pomyłki;
  • zbieraj tylko takie grzyby, co do których masz pewność, że są jadalne – w razie wątpliwości zostaw te grzyby, nie niszcz ich, gdyż mogą to być gatunki chronione (przed grzybobraniem warto zapoznać się z chronionymi gatunkami grzybów), poza tym stanowią ważny element ekosystemu lasu, a także są pożywieniem dla wielu zwierząt;
  • nie zbieraj grzybów zapleśniałych, zarobaczonych, nadgryzionych przez zwierzęta, nasączonych wodą oraz tych, które rosną na skraju lasu, w rowach, w okolicach zakładów produkcyjnych, wysypisk śmieci, skupisk odpadów, dróg o dużym natężeniu ruchu – grzyby rosnące w takich warunkach wchłaniają z otoczenia metale ciężkie oraz inne zanieczyszczenia;
  • jeżeli Twoja wiedza na temat grzybów jest niewystarczająca zbieraj tylko grzyby rurkowe – najwięcej gatunków trujących występuje wśród grzybów blaszkowych, tak więc kierując się tą zasadą stwarzasz mniejsze ryzyko zatrucia niż w przypadku grzybów blaszkowych;
  • zbieraj tylko grzyby wyrośnięte, o dobrze wykształconych cechach charakteryzujących dany gatunek. Zbyt młode owocniki nie mają wykształconych cech, więc w konsekwencji można bardzo łatwo pomylić gatunki jadalne z niejadalnymi i trującymi;
  • grzyby wykręcamy z podłoża, miejsca po nich przykrywamy ściółką, mchem – zabiegi tego typu zapobiegają wysychaniu grzybni;
  • zebrane owocniki umieszczamy w wiklinowych koszykach lub innych tego typu pojemnikach, które przepuszczają powietrze, nigdy w foliowych torbach - w takich torebkach grzyby kruszą się, poza tym zaparzają, szybciej się psują i mogą nabrać szkodliwych dla naszego zdrowia właściwości;
  • nie próbuj rozpoznawać trujących gatunków grzybów na podstawie ich smaku (trujący muchomor sromotnikowy ma słodkawy, przyjemny smak); (nie stosuj nigdy metod typu ciemnienie srebrnej łyżeczki lub ciemnienie cebuli podczas gotowania jej z grzybami).

W razie wątpliwości czy zebrane grzyby są trujące czy też jadalne, można skorzystać z porady grzybowej w PSSE w Wolsztynie przy ulicy Drzymały 16, pok. nr 7. Porad udzielają specjaliści – grzyboznawcy - pracownicy inspekcji sanitarnej, którzy ukończyli odpowiedni kurs grzyboznawczy. Porady grzyboznawców są bezpłatne. Specjaliści przeglądają wszystkie dostarczone grzyby i dokonują oceny gatunkowej każdego owocnika. Gatunki niejadalne, trujące lub też owocniki, które nie nadają się do spożycia zostają odrzucone.

W domu również powinno się przestrzegać kilku podstawowych zasad:

  • aby zabezpieczyć grzyby przed pleśnieniem i psuciem należy przechowywać w suchym i przewiewnym miejscu;
  • przygotowanych potraw z grzybów nie należy przechowywać, nawet w lodówce, dłużej niż 1 dzień (grzyby bardzo szybko psują się i powstają w nich toksyczne substancje);
  • potraw z grzybów nie należy podawać chorym i należy zachować ostrożność przy podawaniu potraw tego typu małym dzieciom i osobom w podeszłym wieku;
  • nie należy spożywać potraw z grzybów w nadmiernej ilości, szczególnie wieczorem, gdyż posiłek składający się z grzybów, smażonej cebulki oraz śmietany jest ciężkostrawny;
  • nie należy spożywać grzybów na surowo – może to wywoływać dolegliwości trawienne i zatrucia. Pamiętaj, aby odpowiednio przyrządzić grzyby;
  • pamiętać należy, że niektóre rodzaje grzybów mogą powodować zatrucia w połączeniu z alkoholem (np. borowik ponury, czernidlak pospolity).

Jeśli już dojdzie do zatrucia grzybami pierwszymi objawami są:

  • nudności,
  • wymioty,
  • biegunka,
  • ból brzucha,
  • skurcze mięśni,
  • podwyższona temperatura.

Należy wtedy niezwłocznie wywołać wymioty i zgłosić się do lekarza – liczy się każda minuta.

Każdy miłośnik grzybobrania ma obowiązek zapoznania się z chronionymi gatunkami grzybów. Należy pamiętać, że:

  • chronionych gatunków grzybów nie wolno ani zrywać, przetwarzać na własny użytek, wprowadzać do obrotu, ani wywozić poza granice państwa;
  • nie wolno prowadzić zbioru grzybów na chronionych obszarach (zakaz obowiązuje w większości parków narodowych i w rezerwatach przyrody);
  • nie wolno ingerować, niszczyć czy w jakikolwiek inny sposób ingerować w siedliska gatunków podlegających ochronie;
  • formą bardziej specjalistyczną, przeznaczoną dla mikologów jest „Czerwona lista grzybów wielkoowocnikowych w Polsce”, będąca spisem gatunków grzybów o różnych kategoriach zagrożenia.

Niektóre gatunki grzybów chronionych:

  • borowik korzeniasty,
  • smardz jadalny,
  • smardz wyniosły,
  • flagowiec olbrzymi,
  • modrzewnik lekarski,
  • soplówka jeżowata,
  • soplówka jodłowa,
  • szyszkowiec łuskowaty,
  • maślak (borowiec) dęty,
  • maślak trydencki,
  • dwupierścieniak cesarski.
 

Mapa zagrożeń

×

kalowki komunikatt